0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Limon kabuğunun faydaları nelerdir, limon kabuğu neye iyi gelir?

Doğada C vitamini açısından en zengin besinlerden biri olan limonun kabuğu da şifa barındırıyor. Genellikle kabukları çöpe atılan limon kabuğunun faydaları nelerdir, limon kabuğu neye iyi gelir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Limon, yüksek oranda C vitamini içeren doğal bir antibiyotiktir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Başta enfeksiyonlar olmak üzere, yüksek tansiyona, anemi ve astıma karşı koruma sağlar. Limonda bulunan antioksidanlar, tümör ve kanser gelişmesine engel olur. Pektinden oluşan lif yapısından dolayı böbrek taş oluşumunu ve iltihaplanmayı engeller. Pektin aynı zamanda toksik maddelerin etkilerini azaltır. İçerdiği potasyum sayesinde hücrelerin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Limonun kabukları antiseptiktir; karaciğeri korur ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Limon suyu ise, hazımsızlığa iyi gelir, ateş düşürücüdür, saç ve cilt sağlığını korur.

Limon kabuğunun faydaları nelerdir?

Limon kabuğunun faydaları
Limon kabuğunun faydaları

Çayınıza ya da rendeleyerek salata ve kurabiyelerinize katabileceğiniz limon kabuğunda saklı 6 fayda şu şekildedir;

  1. Diş etlerini güçlendiriyor: Limon kabuğu, C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen bir tür kanamalı diş eti hastalığı olarak bilinen skorbüt hastalığının oluşumunu engelliyor. Limonda ve kabuğunda bulunan C vitamini sayesinde skorbüt oluşmuyor.
  2. Karaciğerde yağlanmayı azaltıyor: Limon kabuğu içerdiği pektin, esansiyel yağlar ve PMF (polymethoxylated flavones) sayesinde total kolesterol seviyesini, trigliserid düzeylerini, karaciğer yağlarını azaltıyor.
  3. Bağırsakları koruyor: Limon kabuğunda mevcut olan diyet lifi, bağırsak fonksiyonlarını ve bağırsak sağlığını koruyor. Ayrıca limon kabuğunun içerdiği pektin, kabızlığın önlenmesine de fayda sağlıyor.
  4. Hücre hasarını önlüyor: İçerisindeki yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde hücrelerde hasar oluşturan serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor. Ayrıca limon kabuğu antioksidan özellik gösteren yüksek C vitamini kapasitesi sayesinde DNA hasarını önlüyor.
  5. Kanser riskini azaltıyor: Limon kabuğu, içerisindeki limonen ve salvestrol Q10 sayesinde kanserli hücrelerle savaşmaya yardım ediyor. Avustralya’da yapılan bir çalışma ağız, boğaz ve mide kanserini riskini 40-50 oranında azalttığını ortaya koyuyor.
  6. Damar sağlığını koruyor: Limon, kabuğunda bulunan flavonoidlerden olan hesperidin ve naringin sayesinde damar yapısını korur ve pıhtılaşma riskini azaltır. Yüksek C vitamini sayesinde koroner arter hastalığını azaltır.

Limon kabuğu çayı nasıl yapılır?

Limon Kabuğu Çayı

Limon, kabuğunda bulunan flavonoidlerden olan hesperidin ve naringin sayesinde damar yapısını korur ve pıhtılaşma riskini azaltır. Yüksek C vitamini sayesinde koroner arter hastalığını azaltır.

Bütün bir limonu yemek yerine limonun kabuğunu yiyerek, alabileceğiniz bütün faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu çayın vücuda detoks yapma, toksinlerden arındırma gibi etkileri vardır.

Bunun yanı sıra limon kabuğunun faydaları arasında kirlilik, kimyasal ürünler, sigara dumanı ve kötü beslenme yüzünden vücutta biriken serbest kökler ile savaşma gibi özellikler de vardır. Ayrıca bakteri ve mikrop önleyici olması ve yüksek C vitamini sayesinde soğuk algınlığını önler.

İçindekiler;

  • 1 litre su
  • 2 adet limonun kabuğu ve suyu
  • Bal ya da şeker kamışı

Yapılışı

  • İlk olarak, 1 litre suyun içine 1 limonun kabuğunu ekleyerek 15 dakika boyunca kaynatın.
  • Sonrasında ocaktan alın ve 2 limonun suyunu bu karışıma ekleyin.
  • Son olarak, bir miktar bal veya şeker kamışı ile tatlandırın.

Bu limon çayını kahvaltı hariç her öğünden sonra soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Kahvaltı zamanı için ise, kahvaltı öncesinde  içmek daha iyidir.

Limon kabuğu nasıl kullanılır?

Limon kabuğu nasıl kullanılır?
Limon kabuğu nasıl kullanılır?
  • Limonun kabuğunu soyun ve bununla cildinizi ovalayın. Bu işlemi her gün düzenli olarak yaptığınızda cildinizin parladığını ve kırışıklıkların azaldığını göreceksiniz.
  • Limon kabuğu hem güçlü bir antioksidandır hem de C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu faydalarından yararlanmak için limon kabuğunu soyun ve ince ince kesin. Bir bardak sıcak suyun içine kestiğiniz limon kabuklarını koyun ve demleyin. Daha sonra içine bal koyarak tüketebilirsiniz.
  • Limon kabuğunu küçük parçalar halinde karınca yuvalarının önüne koyarsanız karıncalardan kurtulmuş olursunuz. 
  • Limon kabuğu, bakterileri öldüren ve lekelerin çıkmasını sağlayan özelliklere sahiptir. Bunun için yapmanız gereken, limon kabuğu ve sirkeyi bir kabın içine koyun ve güneş almayan bir yerde 1 hafta bekletin. Daha sonra oluşan bu karışımın ev temizliğinde kullanabilirsiniz.
  • Tırnak bakımında da limon kabuğundan yararlanabilirsiniz. Limonun kabuğunu soyduktan sonra, tırnaklarınıza bastırarak sürün. Zamanla tırnaklarınızda bulunan sarı lekeler yok olacak ve tırnaklarınız parlayacaktır. 
  • Evde bulunan bakterilerden kurtulmak ve evinizde ferah bir hava yaratmak için limon kabuğundan yararlanabilirsiniz. Bunun için bir kabın içine limon kabuklarını koyun, içine su ve karanfil ekleyin. Bu suyu bir oda spreyi gibi evinizin içine sıkarak oluşan kötü kokulardan kurtulabilirsiniz. 
  • Eğer çöp kutunuz kötü kokuyorsa, çöp poşetinin altına limon kabuğu koyun. Kötü kokunun yok olduğunu göreceksiniz. 

YAN ETKİLER

Limon kabuğunda bulunan polifenoller, vitaminler, mineraller, lif, karotenoidler ve esansiyel yağlar birçok hastalığa karşı koruyor. Ancak kalsiyum seviyeniz düşükse, böbreklerinizde kalsiyum oksalat taşı varsa ya da geçmişte olduysa mutlaka doktora danışmak gerekir. Yine limon suyu büyük tansiyonu düşürdüğü için, düşük tansiyonlu olan veya tansiyon ilacı kullanan kişiler doktora danışmadan tüketmemelidir.

Kaynak: Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler