0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Karnabaharın faydaları nelerdir, karnabahar neye iyi gelir?

Düşük kalorili olmasından dolayı kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez olup öte yandan içerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle bağışıklık sistemini güçlü tutan karnabaharın faydaları nelerdir, karnabahar neye iyi gelir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Sulu yemeğinden kızartmasına kadar birçok farklı tarif ile tüketilebilen karnabahar; C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından zengin kış sebzeleri arasında yer alıyor. Farklı renkleri de bulunan karnabahar, bağırsak sağlığına iyi geliyor ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda buluyor. K vitamini içeriği nedeniyle kan sulandırıcı ilaç sınıfına giren kumarin türevi ilaç kullanan kişilerin ise tüketim miktarına dikkat etmesi gerekiyor. 

Karnabahar nedir?

Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Tıpkı brokolide olduğu gibi birbirine sıkıca kenetlenmiş çiçekler ve çiçeklerin bağlandığı kalın çekirdekten oluşan bir yapısı vardır. Genellikle beyaz rengi yaygın olsa da mor, turuncu ve yeşil renkli karnabaharlar da yetişmektedir. Farklı renkteki karnabaharlar arasında bir lezzet farklı bulunmamaktadır.

100 gram karnabahar 25 kalori enerji vermekte olup, 5 gram karbonhidrat, 2 gram diyet lifi, 2 gram şeker ve 2 gram protein içermektedir. 100 gram karnabahar; günlük K vitamini ihtiyacının çeyreğini karşılamaktadır. K vitamini içeriği nedeniyle kan sulandırıcı ilaç sınıfına giren kumarin türevi ilaç kullanan kişilerin tüketim miktarına dikkat etmesi gerekmektedir.           

Karnabaharda hangi vitaminler vardır?

Karnabahar C vitamini, K vitamini ve folik asit için iyi bir kaynak olmakla birlikte; potasyum, magnezyum, mangan ve kalsiyum gibi mineralleri de içermektedir. 

Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabahar iyi bir diyet posası kaynağı olması nedeniyle mide boşalmasının yavaşlamasına katkıda bulunur. Böylece tokluk süresini uzatarak daha iyi bir iştah kontrolü sağlayabilir. Mide boşalmasının yavaşlaması kan şekerinin daha kontrollü yükselmesini de sağlamaktadır. İçerdiği diyet posası yine sağlıklı bağırsak hareketlerinin sağlanması ve bağırsak sağlığının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Karnabahar tüketimi ile diyet posası alımın arttırılması, kan kolesterol düzeylerinin düzenlenmesi ve kalp sağlığı için önemlidir.

Karnabaharın içerdiği izotiyosiyanatlar; hücre ölümü mekanizmasının çalışmasını düzenleyerek ve karsinojenik bileşiklerin uzaklaştırılmasını sağlayarak kansere karşı koruyucu görev üstlenmektedir.  İçerdiği antioksidanların antibakteriyal ve antiviral etkileri de bulunmaktadır.

Karnabaharın %90 ‘ı sudan oluşmaktadır. Karnabahar tüketimi, besin kaynaklı sıvı alımının arttırılmasına katkıda bulunmakta, düşük enerji yoğunluğu sayesinde zayıflama diyetlerinde yararlı olabilmektedir.

Karnabahar tüketiminin zararları nelerdir?

Chron, ülseratif kolit ve İrritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi sindirim sistemi hastalıklarına sahip olan kişilerde gaz ve şişkinliği arttırabileceğinden dikkatli tüketilmelidir. Kumarin grubu kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin K vitamini alımını dengede tutması gerektiğinden karnabaharı porsiyon kontrolü dahilinde tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca karnabahar iyot bağlayan bir sebze olduğundan özellikle hipotiroidi hastası kişiler tarafından tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir.

Karnabahar hakkında sıkça sorulan sorular

Karnabahar hakkında sıkça sorulan sorular
Karnabahar hangi organa iyi gelir?

Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.

Karnabahar suyu ne işe yarar?

Karnabahar suyu tüketiminin bilimsel olarak kanıtlanmış bir etkisi yoktur. Karnabaharı tüketmeden önce haşlanarak suyunun dökülmesi, gaz yapıcı etkisinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Karnabahar şekere iyi gelir mi?

Karnabahar günlük diyet posası alımının arttırılmasını sağlayarak daha düzenli bir kan şekeri profili sağlar. Ayrıca içerdiği antiinflamatuar bileşikler, yüksek kan şekeri ve diyabete bağlı olarak vücutta artan iltihaplanmanın baskılanmasına katkıda bulunabilmektedir.

Karnabahar bağırsaklara iyi gelir mi?

Karnabahar bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte, yüksek lif ve sülfürlü bileşikleri içermesinden dolayı gaz ve şişkinlik problemi yaşayan kişiler tarafından tüketildiğinde semptomları artırabilmektedir.

Karnabahar nasıl tüketilmelidir?

Karnabahar haşlanarak, püre şeklinde, çorbaların içerisinde veya tencere yemeği formlarında tüketilebilir. Çiğ tüketimi gaz ve şişkinliğe sebebiyet verebilir. Pişirme sırasında bir miktar kimyon ilavesi ve haşlama suyunun dökülmesi gaz şikayetini önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Karnabahar kilo aldırır mı?

Karnabahar düşük kalori içeriği ve tokluk süresini uzatması nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı olabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler