0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Hindiba Otunun Faydaları

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Hindiba Otu

Hindiba otu eski çağlardan günümüze formunu kaybetmemiş, kimi zaman 1 metreye kadar uzayabilen ve her tür toprakta yetişebilen bir bitkidir. İşlem görmemiş tarlalarda, bayır sırtları ve yol kenarlarında görülebilir.

Sert yapılı, içi boş ve tüylü bir gövdeye sahiptir. Uzun yaprakları, toprağın bittiği noktadan başlar ve rozet şekline dönüşür. Sapının ucunda sarı renkli çiçeği bulunur.

Bu çiçek solduktan sonra, yerini alan tohum, yuvarlak ve beyaz renkte tüy topuna benzer bir şekildedir. Mart ve Mayıs aylarında çiçeklenen yaprakları açık mavidir. Haziran ve Eylül aylarında da morumsu taç yapraklı çiçekleri açmaktadır. Otun toprağın altında, 15-20 cm derinlikte, acı sütü olan bir kazık kökü bulunmaktadır.

Hindiba Otunun Faydaları

  • Bitkinin kökleri antiviral özelliklere sahiptir ve bununla birlikte de sindirime yardımcı olur. Yaprakları ise idrar arttırıcı ve böbrek fonksiyonlarını destekleyici özelliklerine sahiptir. Çiçeklerinin ise antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır.
  • Karahindiba, özellikle kök kısmı çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay olarak içildiğinde, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı ve ter attırıcı özellikleri bulunur.
  • Pankreas üzerinde de olumlu etkisi vardır ve böbreklerin çalışmasında aktif rol oynar.
  • Ergenlik sivilceleri ısırgan otunun ve karahindibanın kan temizleyici özelliklerini sayesinde iyileştirilebilirler. Sivilcelerin üzerine kök kısmındaki suları sürebilirsiniz.
  • Karahindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir. Sarılık ve dalak hastalıklarında da karahindiba başarıyla kullanılabilir.
  • Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir. Romatizma ve gut hastaları, ilkbahar ve sonbaharda 2-4 haftalık bir kür uygulayabilirler.
  • Günde taze olarak yenilen 5-6 çiçek sapı, kronik karaciğer iltihaplarında ve karaciğer yağlanmasında iyileşme sağlayabilir.
  • Bitkinin sapları daha başka hastalıklarda da yardımcı olurlar. Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler.

Hindiba Kahvesi

Hindiba Kahvesi
Hindiba Kahvesi

Hindiba kahvesi iki yüz yılı aşkın süredir kullanılmaktadır ancak son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Bu sıcak içecek, kahve gibi bir tada sahiptir ancak kahve çekirdekleri yerine kavrulmuş hindiba kökünden yapılır.

Kafein alımını azaltmaya çalışan kişiler arasında popülerdir ve inflamasyonun azalması, kan şekeri kontrolü ve sindirim sağlığının geliştirilmesi gibi çeşitli sağlık yararları sunar.

Hindiba kahvesi, hindiba bitkisinin köklerini kullanarak kavrulmuş, öğütülmüş ve kahve benzeri bir içecek haline getirilmiştir.

Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır?

İlk olarak toplamış olduğunuz hindiba köklerini temizlemelisiniz. Dilediğiniz büyüklükte doğrayarak, tavada rengi kararıncaya kadar sote etmelisiniz. Kahve öğütme makinesine sahip olanlar, yavaş yavaş öğüterek bir kavanoz içerisine alabilirler. Sonrasında fincan sıcak su içerisine 2 tatlı kaşığı ekleyerek, 7 ila 15 dakika demlendirmelisiniz. Demlendiği zaman rengi kahverengine dönecektir. İsteğe bağlı olarak krema veya bal da kullanabilirsiniz.

Hindibanın Zararları

Hindiba Otu’nun zararları hakkında konuşmak için kanıtlanmış bir bilimsel sonuç yoktur. Bilinen herhangi bir zararı ve yan etkisi yoktur. Yine de alerjik reaksiyon görüyorsanız kullanımı hemen kesin. Kullanmaya başlamadan önce doktor tavsiyesi almanız tavsiye edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler