0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Gizli şeker hastalığının belirtileri?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Şeker Hastalığı

Diyabet dediğimiz şeker hastalığı birden bire ortaya çıkmaz. 5 veya 10 yıl denilebilecek başlangıç dönemi vardır. Yavaş yavaş gelişir ve bu dönemde de yakalandığı zaman şeker hastalığına gidişi önleyebilmek mümkün olabiliyor. İşte bu döneme halk arasında gizli şeker adı verilir. Şeker düzeylerinin diyabet tanısı koyduracak kadar yükselmediği ama normalinde üzerinde olduğu sürece denir. Açlık, tokluk ve insülin gibi üç grupta incelenebilir. Halk arasında genellikle yanlış bir şekilde şeker ölçülür. Açlık ve tokluk durumuna göre fark gösterdiğinden yanlış tanılar konulabilir. Halbuki açlık şekerleri tamamen normalken tokluk şekerleri yüksek olabilir.

Bu durum diyabet için çok yüksek risk taşır. Bazı bireylerde ise açlık şekerleri hafif hafif yükselebilir ve bu şekerler ölçülmezse ve gerekli tedbirler alınmazsa birey 3, 5 veya 10 sene sonra şeker hastası olabilir. Daha da ötesi insülin direnci dediğimiz bir sürecide vardır. İnsülin direnci; insülinin iş görememesi nedeniyle yine şekerin olması gerektiğinin üzerinde kalması yeteri kadar düşememesi olarak tabir edilir. Bu bireylerde ilerde diyabet gelişmesi yönünde risk oluşur.

Belirtileri nelerdir?

  • Aşırı şekilde uyku hali
  • Normalden fazla kilo veya kişiye bağlı olarak kilo kayıpları
  • Halsizlik
  • Çok su içme isteği
  • Sürekli olarak tuvalete çıkma isteği
  • Kan şekerinizin yüksek olmasına rağmen devamlı acıkma hissi

Bu durumlar tedavi olmanız gerektiğini gösterir. Belli bir süre devamında tıbbi yardım konusunda gecikecek olursanız daha ciddi metabolik sorunlar ortaya çıkacaktır. Bunlar; nefesinizin sıklaşması, ağzınızın kötü kokular oluşturması hatta baygınlık geçirmek gibi problemlere sebebiyet verecektir.

Vücudunuzda hasar oluştuğuna dair belirtileri

Ayaklarda ilk başta uyuşma, karıncalanma gibi başlar daha sonra yanıyormuş hissi olur. Zaman içerisinde bu rahatsızlıklar ayağınızı bir yere çarptığınızda hissetmez olursunuz. Ayağınızda yaralar oluştuğunda hissetmez olursunuz. Bunların hepsi ciddi tedavi gerektiren, ihmal edilmemesi gereken durumlardır.

Ayrıca gözle ilgili bir takım sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Özellikle görme bulanıklığı hatta ileri seviyelerde görme kaybı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunlar geçicidir, uygun tedavi ile kısa bir sürede geri dönüşü sağlanması mümkündür. Çok geç kalındığında kalıcı etkilerde yaratabilir. Bunun için şikayetleriniz ortaya çıkmaya başladığında lütfen göz ardı etmeksizin kontrollerinizi yapmayı ihmal etmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler