0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Marulun faydaları nelerdir, marul neye iyi gelir?

Marul birçok hastalığa iyi gelmektedir. Yüksek miktarda lif içeren bir besin kaynağıdır. Bundan ötürü zayıflamak için marul sürekli olarak tercih ediliyor. Peki, marulun faydaları nelerdir, marul neye iyi gelir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Genellikle salatalarda çiğ olarak tüketilen marul uzak doğu ülkelerinde genellikle turşu ya da pişirilerek tüketilir. Marul A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İçeriğinde yüksek miktarda lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller barındırır. Güçlü bir lif ve antioksidan kaynağı olan marul, saç ve cilt hastalıkları da dahil olmak üzere sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir sebzedir. Peki, Marul neye iyi gelir? Marulun faydaları nelerdir?

Marulun faydaları nelerdir?

Marulun faydaları nelerdir?
  • Etkili bir demir deposu olduğu için demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi hastalığının oluşmasını önler.
  • Cilt hücreleri için beslenme kaynağı olan A vitamini eksikliğini gideren marul cildin ihtiyacı olan hivolin etken maddesine sahip olduğu için cildin sağlıklı, canlı ve parlak görünmesini sağlar. Ayrıca cilt üzerinde oluşan lekelerin ve izlerin oluşmasını da önleyen hivolin etken maddesi ile cildinizde lekeler oluşmaz.
  • İçerdiği su oranı ve idrar söktürücü özelliği ile vücudunuzda toplanmış olan ödemin atılmasını sağlar. Ayrıca su içeriği sayesinde vücudunuzun yeterli suyu alamadığı durumda su ihtiyacını karşılayarak hayati bir görev üstlenir. Vücudunuz susuz kaldığında böbreklerde süzülme olmaz ve kum oluşarak sizi rahatsız eder. Marul tükettiğinizde kum oluşmasını önlediğiniz gibi böbrek hastalıklarının oluşmasının da önüne geçer.
  • Marulun içerdiği doğal şeker oranı insan vücudunun ihtiyacı olan şeker oranını karşılamaya yetecek seviyededir. Bu nedenle doktorlar kan şekerinin kontrol altında tutulması için hafta da en az 1 kez marul tüketilmesini önerirler.
  • Tam bir demir deposu olan marul vücudun ihtiyacınız olan demir minarelini karşılayacağı için sağlığınızın korunmasına yardımcı olacaktır.
  • Anne adaylarının hamilelik dönemlerinde ihtiyaçları olan K vitamini deposu olan marul her anne adayının hamilelik döneminde tüketmesi gereken bir besin özelliğine sahiptir.
  • Omega 3 ve omega 6 kaynağı olan marul bu özelliği ile kötü kolesterol olan LDL nin yükselmesini önlediği gibi iyi kolesterolün yükselmesini de sağlayarak kolesterol dengenizi korur.
  • Karaciğerde biriken toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan marul karaciğerin temizlenmesini ve hormonların düzenli olarak salgılanmasını sağlayan temel besin kaynağıdır.
  • Çok az bir yağ oranına sahip olan ve lifli yapısı ile açlık hissinin oluşum sürecini uzatan marul bu özellikleri ile kilo vermek isteyenlerin dostudur. Diyetisyenlerin kilo vermek ve diyet yapmak isteyenlere önerdiği marul kolay ve sağlıklı kilo vermenizi sağlaması da marulun faydaları arasındadır.

Besin Değerleri

Marulun içeriğinde bulunan besin ögeleri ise; K vitamini, A vitamini, provitamin A, beta karoten, lif, şeker, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi maddelerdir. Özellikle atom marulun ya da iceberg marulun yapısında ise, folat ve demir bulunmaktadır.

Marulun yan etkileri nelerdir?

Marul

Marulun aşırı miktarlarda tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Marul belki düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasında ama mutlaka az miktarlarda tüketilmesi gerekir

  • Yabani marulun ezilerek veya maske içinde cilde uygulanması cildinizi tahriş eder. Cilt üzerinde kızarıklık ve yanma hissi oluşturan marulun bu açıdan dikkatli bir şekilde kullanılması gereklidir. Cilt gözeneklerinin tıkanmasını da sağlayarak cilt hastalıklarının oluşumunu tetikler.
  • Aşırı miktarda tüketilen marul nefes darlığı oluşumuna, mide hazımsızlığına, görme kaybı yaşamanıza neden olabilir.
  • Aşırı tüketildiğinde mide de gaz oluşturan marul bağırsaklarda sindirim bozukluğuna da neden olur.
  • Yabani marulun gebelik döneminde faydalı olup olmadığı konusunda farklı görüşler var, en doğrusu doktora danışarak tüketmek.
  • Prostat büyümesi ve idrar sorunu olan kişiler marul tüketimini kesmelidirler. Bunun için ayrıca doktorlarına danışabilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler