0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Balgam Söktürücü Bitki Çayları

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Solunum organlarımızdan özellikle akciğerden gelen balgam zamanla birikerek boğazı rahatsız eder. Soğuk kış aylarında, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma sonucunda bu durum görülür. Akciğerlerde biriktikten sonra boğaza geldiğinde ağızdan dışarı atılabilir. Bu durumda bitkisel tedavi uygulamak herkes için en uygun yoldur.

Hastalıkların yan etkileri olan öksürük ve balgamdan bitki çayları yardımıyla kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Bitki çayları boğazı yumuşatır ve böylece mideyi ve ciğerleri zorlayan öksürüğün azalmasını sağlar. Ayrıca hastalığa sebep olan enfeksiyonun da vücuttan kolayca atılmasını sağlar ve nefes almanızı kolaylaştırır.

Çeşitli bitkilerin çayları, kaynatılıp nefes olarak alınan buharları balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öncelikle her gün düzenli olarak su içmeye dikkat etmelisiniz. İşte evde kolayca yapabileceğiniz etkili balgam söktürücü bitki çayları hazırlanışı ve tarifleri.

Kekik Çayı

Kekik Çayı
Kekik Çayı

En yararlı bitki çaylarından birisi kekik çayıdır. Uzun süreden beri öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır. Ayrıca kuvvetli bir balgam söktürücüdür.

Taze Kekik Tarifi: Kekik dallıysa dallarını ayırdıktan sonra yapraklarını ince kıyım doğrayın. Haşladığınız sudan 2 bardak kadar üzerine dökün ve ağız tadınıza göre 5-15 dakika demlenmesini bekleyin. Daha uzun süre demlemek çayın tadını güçlendirecektir.

Kuru Kekik Tarifi: Kuru kekiğin demlenmesinin tazesinden tek farkı, demlenme süresinin 10-15 dakika olması.

Nane Çayı

Nane Çayı
Nane Çayı

Balgam söktürücü özelliği ile bilinen bir diğer bitki çayı da nane çayıdır. Balgam söktürücü özelliğinin yanında, kas ağrılarını ve mide bulantısı da hafifletir. Nane çayının buharını soluduğunuzda ciğerleriniz açılır ve rahatlar. Ek olarak grip belirtilerini hafifletmek için de nane çayını tüketebilirsiniz.

Hazırlanışı: Yemeklerinizde kullandığınız taze nane yapraklarını elinizle 3-4 parçaya ayırarak bir tepsiye yayın ve 24 saat bekletin. 24 saat sonunda yapraklar kurumuş ve çıtır çıtır olmalı. Eğer 24 saat sonunda yapraklar tam kurumadıysa 1 gün daha bekletin. Daha sonra bir demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş nane yaprağı atarak ateşin üzerinden alın. 10-20 dakika arası demlenmesini bekledikten sonra yaprakları süzerek çayınızı içebilirsiniz. Nane çayına limon yakışır ancak daha tatlı olmasını isterseniz yarım çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Okaliptüs Çayı

Okaliptüs Çayı
Okaliptüs Çayı

En etkili balgam sökücülerden birisi de okaliptüs çayıdır. Tüketildiğinde boğazı yumuşatır ve öksürüğü hafifletir. Böylece balgam sökülmesinin daha kolay olmasını sağlar.

Hazırlanışı: Okaliptüs çayını hazırlamak için 1 bardak kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptüs yaprağı atın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz. Okaliptüs çayının fazla tüketimi mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabileceği için günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Eğer çayı astım ya da bronşit için hazırlıyorsanız 1 gram kadar kekik yaprağı katarak etkisini arttırabilirsiniz.

Anason Çayı

Anason Çayı Tarifi
Anason Çayı Tarifi

Anason bitkisi, temel olarak gaz ağrılarını gidermek ve şişliği almak için kullanılır.

Hazırlanışı: Havanda hafifçe ezilmiş 1-2 çay kaşığı dolusu anason çayı için, 1 bardak kaynar suyla karıştırılır ve demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. Havanda hafifçe ezme işlemi, her seferinde çay demlerken anason çayı taze olarak yapılmalıdır.

Melek Otu Çayı

Melek Otu
Melek Otu

Melek otu, burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı ve yüksek ateş gibi durumlarda kullanılan bir bitkidir. Ayrıca ciğerleri uyarıcı etkisinden dolayı da balgam söktürücü olarak kullanılır.

Hazırlanışı: Yaprak ve köklerinden 30 gram kadarını bir litre suda kaynatılıp bir kaç fincan içilirse ateşli ve uzun süreli hastalıklardan kalkmış olanlar için çok yararlı olmaktadır. Baş ağrılarına, baş dönmelerine, sinirlilik hallerine iyi gelir aynı zamanda iştah açıcıdır.

Rezene Çayı

Rezene Çayı
Rezene Çayı

Rezene çayı, bronşit sonucunda oluşan öksürüğe iyi gelir ve boğazın yumuşamasını sağlar. Ayrıca mide kramplarında, şişkinlik ve gaz gibi durumlarda da rezene çayı tüketilebilir.

Hazırlanışı: Rezene çayı demlemek için 1 büyük çay fincanına 1-1.5 çay kaşığı rezene tohumu kullanabilirsiniz. Rezene tohumlarını kaşığın tersiyle ezerek kırın ve fincana atın. Su kaynadıktan sonra fincana dökün ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek çayınızı içebilirsiniz. Süzdükten sonra tatlandırmak için limon veya bal ekleyebilirsiniz.

Meyan Kökü Çayı

Meyan Kökü
Meyan Kökü

Meyan kökü çayı balgam söktürücü ve iltihap önleyici özelliği olduğu belirlenmiştir. Bunlara ek olarak bronşit, astım ve solunum yolları ile ilgili hastalıklarda da kullanılır.

Meyan kökünü bütün olarak veya küçük parçalar halinde aktarlarda bulabilirsiniz. Eğer kök olarak satın aldıysanız çayını hazırlayabilmek için rende veya bıçakla küçük parçalara ayırmanız gerekir. Genellikle verilen ölçü 1 büyük fincan çay için 1 çay kaşığı dolusu meyan köküdür ancak çayın daha kuvvetli olmasını isterseniz veya sadece 1 bardak içmeyi düşünüyorsanız 1,5 – 2 kaşık meyan kökü kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı: 1 bardaklık suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve demliğe 1 çay kaşığı meyan kökü atıp 5-10 dakika demleyin. Çayınıza farklı bir tat vermek için tarçın veya nane, acı geldiyse 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler