0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Balın faydaları nelerdir, bal neye iyi gelir ve nasıl tüketilmeli?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Bal

Bal, bal arıları tarafından yapılan altın sarısı renginde, tatlı, kalın bir sıvıdır. Bal, tıpta 5.000 yıldan fazla bir süredir kullanılırken, güzellik ve cilt bakım ürünlerinde de aktif bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Dünyadaki en eski tatlandırıcılardan biri olan balın sağlık yararlarını keşfedin. Balın faydaları nelerdir? Bal neye iyi geliyor?

Bal arıların çiçeklerden ürettiği B vitamini açısından zengin tatlı bir besindir. Balın kalitesi de üretimine göre değişiklik gösterir, bal satın alırken güvenilir yer olmasına dikkat edin aksi halde faydasından çok zarar görebilirsiniz.

Bal çeşitlerine göre; Arı kovanı balı, kestane balı, petek balı, çam balı, kekik balı ve Anzer balı olarak farklı şekillerde bulunur. Konunun alt kısımlarında dilediğiniz bal çeşidinin sadece kendisine özel faydalarını öğrenebilirsiniz.

Balın Faydaları

Balın Göze Faydası: Eski tarihlerde göz sağlığı için kullanılan bal şimdilerde çok bilinmese de etkisi oldukça fazla. Kaşıntı, kızarıklık, kuru göz ve göz enfeksiyonlarına iyi gelen bal görme yetisini de arttırmaktadır.

Enerji Verir: Bal vücudun ihtiyacı olan enerji, kalori ve şekeri temin ederek kısa zamanda enerjinizi yerine getirir. Halsiz kaldığınızda rahatlıkla tüketebileceğiniz baldan yiyerek kilo almadan hareketlenirsiniz.

Balın Kas Yorgunluğuna Faydası: Özellikle sporculara tavsiye edilen bal kas yorgunluklarını gidererek enerji verir ve daha uzun süreli hareket sağlar.

Sindirim Sistemini Düzenler: Sindirim sistemini düzenleyen bal antimikrobiyal görev görür. Gastrit tedavisinde gerekli olan hidrojen peroksit bal sayesinde az da olsa üretilmektedir.

Kilo Vermeyi Hızlandırır: Obezitenin önlenmesinde ve kilo vermede etkili olan amino asit, mineral ve vitamin bal da bulunur. Her sabah ılık suya limon ve bal eklenip tüketildiğinde metabolizma hızlanır ve rahat şekilde kilo kaybı yaşanır.

Kan Şekerini Düzenler: Diyabet hastaları için zararlı gibi algılansa da aslında etkilemez. İçeriğindeki maddeler sayesinde kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan bal normal düzeyde diyabet hastaları için 1 tatlı kaşığı faydalı sayılmaktadır.

Uykusuzluğu Giderir: Sütün içine bal katıp tükettiğinizde rahat bir uyku uyumanız sağlar. Uyku sorunu yaşayanlar direk 1 tatlı kaşığı olarak da yiyebilir.

Öksürüğü Azaltır: Yapılan araştırmalar sonucunda balın öksürüğe iyi geldiği kanıtlanmıştır. Şiddetli öksürenler ve boğaz enfeksiyonu sorunu olanlar bala limon sıkarak tüketebilir.

Balın Yanıklara ve Yaralanmalara Faydaları: Küçük yanıklara sürüldüğünde hızla iyileşme sağlayan bal ciddi yanıklarda etkisini göstermez. Antibakteriyel özellik sağlayan bal yanık yerlere sürülerek bakteri çoğalmasını engeller. Yanık tedavisinde bahsettiğimiz gibi antibakteriyel etkisi bulunan bal kesik ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Yara ve kesiklerde oluşan ağrıların da iyileşmesinde etkili olan bal mikropların giderilmesinde etkilidir.

Balın Saça Faydaları

Balın Saça Faydaları
Balın Saça Faydaları
  • Saçların pürüzsüzleşmesi için en doğal çözümlerden birisidir.
  • Daha yumuşak saçlar için bal ile hazırlanan kürler saça doğrudan uygulanabilir.
  • Anti bakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde saçlı derideki mikrop ve bakterileri öldürücü etkiye sahiptir.
  • Saç derisinde meydana gelen mantar enfeksiyonuna karşı destekleyici bir tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir.
  • Saçlı deriye masaj eşliğinde uygulandığı zaman saçı besler ve güçlendirir.
  • Saç dökülmesini engeller ve var olan dökülmeyi durdurur.
  • Saçların çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde uzamalarına olanak verir.
  • Saç köklerini güçlendirir ve bu sayede saçlarda kopma problemlerinin önüne geçer.
  • Kuru saç problemi ile mücadele eden kişilere en doğal tedavi seçeneklerinden birisidir.
  • Kepek sorunlarını giderir. Matlaşan saçların doğal ve sağlıklı bir görünüme kavuşmalarına yardımcı olur.
  • Saçların nem dengesini koruma görevini üstlenir.
  • Güneşte uzun süre kalan ve bu nedenle cansızlaşan saçlar için en etkili doğal kürlerden birisidir.

Balın Cilde Faydaları

Balın Cilde Faydaları
Balın Cilde Faydaları

Her akşam ciltte leke oluşan yerlere sürüldüğünde 1 haftada etkisini gösterir. Cildin parlamasını ve temizlenmesini de sağlayan bal derinlemesine nemlendirme sağlayarak cildi 1 haftada sağlıklı hale getirir.

Ballı Yüz Maskesi: Ciltte oluşan siyah nokta ve akne sorunlarına iyi gelen maske yağlı ciltlerin temizlenmesinde kuru ciltlerin ise nemlenmesinde oldukça etkilidir. Haftada 1 kere cilde mutlaka uygulanmalıdır.

  • Bal ( 1 tatlı kaşığı )
  • Şeker ( 1 tatlı kaşığı )
  • Limon suyu ( 1 tatlı kaşığı )

Hazırlanışı: Verilen malzemeleri karıştırarak cildinize yumuşak hareketlerle sürün. 20 dakika süresince ciltte beklettikten sonra cildinizi ılık su ile temizleyin. Özellikle akşamları uygulamaya özen gösterin.

Balın Zararları

  • 1 yaşından küçük çocuklara doktora danışmadan vermek tavsiye edilmez.
  • Anne adayları ve emziren annelerin doktora danışarak kullanacakları miktarı öğrenmeleri önerilir.
  • Her şeyin olduğu gibi balında fazlası yüksek ateş, kusma, titreme ve göğüste ağrı gibi şikayetler oluşturabilir.
  • Aşırı tüketimi zehirlenmelere yol açabilir.

Bal kan yapar mı?

Bal, süratle kana karışır, hızlı bir enerji kaynağıdır. Bal ılık suyla karıştırıldığında yedi dakika içinde kana karışır. Bal kan yapımına destek olur. Bal kan yapımı için vücudun gereksinim duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü karşılar. Ayrıca kanın temizlenmesine de yardımcı olur.

Sabah aç karnına bal yemek iyi midir?

Sabah aç karnına bal yiyin. Sabah ve akşamları aç karnına yenilecek bir çorba kaşığı bal, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Hücre gelişimine de yarar sağlayan balın diğer yararları şöyle sıralanıyor. Soğuk su ile karıştırılıp içildiğinde ishal kesici, ılık su ile karıştırılıp içildiğinde ise müshil etkisi yapar

Günlük bal tüketimi ne kadar olmalı?

Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.’a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur

Bal hangi saatte yenir?

Hakiki Bal, aç karnında sabah 1 tatlı kaşığı alınmalıdır. Sabah unutulursa Akşam yemeği yemeden aç karnına 1 tatlı kaşığı yenmelidir. Fakat balı yedikten sonra yemek yok tabi, çünkü bal artık sizin öğün yerine geçmektedir

Bal kilo aldırır mı?

Genel hatlarıyla balın birçok faydasından yararlanmak ve doğal tatlandırıcı olarak kullanmak abartılmadığı takdirde kilo aldırmaz denilebilir. Bal, diyet listelerinde her sabah bir kaşık ya da suda eritilmiş bir kaşık olarak yer alır. Bir küçük yemek kaşığı bal 30 kalori içerir.

Bal enfeksiyona iyi gelir mi?

Bal bakteri barındırmadığı için doğal antibiyotik özelliği taşır, çok güçlü bir antioksidandır. Balın yaraları çabuk iyileştirmesini sağladığı bilinmektedir. Öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelir. Vücut içerisinde ve deride meydana gelen enfeksiyonları kolaylıkla ortadan kaldırabilir.

Bal ağrılara iyi gelir mi?

Yaralara ve kesikleri iyileştiriyor. Doğal bal, antiseptik antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bununla birlikte balı kesiklerin ve yaraların sebep olduğu ağrı ve acılara iyi geliyor.

Bal metabolizmayı hızlandırır mı?

Özellikle sabah aç karna tüketilen 1 tatlı kaşığı ham bal, tarçın ve ılık su bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlarken, verdiği tokluk hissiyle, daha az yememizi sağlar.

Bal antiseptik midir?

Glikoz, fruktoz, demir, kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum gibi minerallerden oluşşan bal; B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır ve bu yüzden de güçlü antiseptik, antibakteriyel özelliği vardır.

Bal ve tarçın karışımı neye iyi gelir?

1 yemek kaşığı bal ve 1/4 çay kaşığı tarçını karıştırın, soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı ve öksürüğü geçirmek için 3 gün boyunca bu karışımı kullanın. Balın içerdiği bir madde grip mikrobunu etkili bir şekilde yok etmeye yarıyor.

Bal yüksek tansiyona iyi gelir mi?

Yüksek tansiyon, kalp hastalığı riskini arttıran önemli bir faktör olduğundan, orta ve stabil kalması kalp komplikasyonlarını önlemek için iyi bir önlemdir. Bal, tansiyonu düşürdüğü gösterilmiş olan antioksidan bileşikler içerir.

Beyaz bal neye iyi gelir?

Çeşitli mide komplikasyonlarının tedavisinde kullanılabilen beyaz bal, midedeki diğer besinlerin emilim oranını arttır, sindirimi kolaylaştırır, sindirim sistemi enfeksiyonlarını önler. Cilt ve saç üzerinde de haricen ve dâhilen kullanımla mucizevi etkiler yaratabilir.

Şeker hastaları ne kadar bal yemeli?

Yaklaşık 6 yıldır diyabet hastası olan Adnan Keskin, Doç. Dr. Özgür Enginyurt‘un bilimsel araştırmasında kendisinin de yer aldığını belirterek, “Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde 3 ay boyunca bize tavsiye edildiği gibi her gün bir kaşık bal tüketerek bir teste tabi tutulduk. Sonuç itibarıyla yediğimiz bal sonrası şeker değerimizin düştüğünü fark ettik. Açıkçası balı seven biri olarak bu çalışmanın olumlu sonuç vermesinden çok mutluyum. Artık günlük bir kaşık da olsa bal yiyebiliyorum.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler