0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Bademin faydaları nelerdir, badem yağı neye iyi gelir?

İçeriğinde tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar ve magnezyum, kalsiyum gibi mineraller bulunan badem, tam bir sağlık dostu. Günde bir avuç tüketmek pek çok fayda sağlıyor. Peki bademin sağlık açısından faydaları nelerdir, badem neye iyi gelir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Badem, genellikle çerez olarak tüketilen çok faydalı şifalı bir bitkidir. Sağlıklı doymamış yağlar, lif, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. Dünyanın en iyi E vitamini kaynakları arasında yer alır, iltihaplanmaya karşı etkin bir antioksidandır. Başta kanser olmak üzere kalp, tansiyon ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların gelişmesini engeller. Günde bir iki avuç badem yemek kötü kolesterolü önler, yüksek kan basıncını dengeler ve zayıflamaya yardımcı olur. Badem yağının geniş bir kullanım alanı vardır. Özellikle cilt ve saç bakımında etkilidir. Badem sütü veganlar ve süt alerjisi olanlar için de popüler bir gıdadır.

Bademin besin değeri nedir?

Bademin besin değeri nedir?
İçindekilerDeğerleri
Porsiyon Miktarı100 gr
Kalori579 kcal
Toplam Yağ50 gr.
Sodyum1 mg
Potasyum733 mg
Karbonhidrat22 gr.
Protein21 gr.

Vitaminler

İçindekilerDeğerleri
Porsiyon Miktarı100 gr
Kalsiyum248 mg
C Vitamini0 mg
Demir4.3 mg
B6 Vitamini0 mg
Magnezyum0 mg

Bademin faydaları nelerdir?

Bademin faydaları nelerdir?
  1. Kansere yakalanma riskini azaltır. Özellikle kolon kanserine karşı koruma sağlar.
  2. Solunum sistemine fayda sağlar.
  3. Öksürük gibi kış hastalıklarına iyi gelir.
  4. Kansızlık sorununuz mu var? Anemi rahatsızlığından yakınıyor musunuz? Badem sayesinde kansızlıktan kurtulabilirsiniz.
  5. Cinsel isteği ve cinsel gücü de arttırır. İktidarsızlık için faydalı bir kuruyemiştir.
  6. Diyabet rahatsızlığı olan kişiler de bu faydalı kuruyemişi rahatlıkla tüketebilir. Şeker hastalığı için de iyi gelen bir yiyecektir.
  7. Diş bakımına yardım eder.
  8. İçeriğindeki fosfor sayesinde kemik ve diş yapısını güçlendirir. Kuvvetli kemiklere ve dişlere sahip olmayı sağlar.
  9. Sağlıklı ve bakımlı saçlara kavuşmak için de bu şifalı besinden tüketebilirsiniz. Günümüzde badem yağlı şampuanlar mevcuttur. Bu şampuanlar ile saçlar daha parlak ve canlı görünür.
  10. Cilt bakımı sağlar. Özellikle sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Badem yağı cilde masaj yapılmasına kullanılabilir.
  11. Safra kesesi oluşma riskini azaltır.
  12. Kan basıncını düzenler.
  13. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara kolay kolay yakalanmamayı sağlar.
  14. Bademin içeriğindeki manganez ve bakır varlığı enerji üretimini arttırarak metabolizmayı hızlandırır. Bir avuç badem yiyerek gün boyu enerjinizi koruyabilirsiniz.
  15. Lif açısından zengin olması sebebiyle kabızlığı önler. Sindirim sistemini düzenler, bağırsakları rahatlatır.

Badem yağı neye iyi gelir?

Badem yağı neye iyi gelir?
  1. Badem yağının içinde bolca vitamin olduğu için cildi güzel besliyor ve nemlendiriyor. Soğuk havalarda cildi kuruyanlar için badem yağı nemlendirmek için birebirdir.
  2. Cildinizdeki tahrişler, çatlaklara, döküntülere iyi geliyor.
  3. Çatlamış ya da kurumuş dudaklarınıza her gün badem yağı sürebilirsiniz.
  4. Göz altı morluklarına, yaşlanmaya karşı ciddi bir koruyucudur.
  5. İltihaplı yaralara ve egzamalara oldukça iyi geliyor.
  6. Cildinizi güneşten koruyor. Güneşe çıkmadan önce yüzünüze, kollarınıza sürün ve böylelikle güneşin tehlikeli ışınlarından vücudunuzu korumuş olacaksınız.
  7. Dökülen saçlarınıza, kaşlarınıza, kirpiklerinize hatta sakallarınıza badem yağı oldukça etkilidir. Mutlaka yatmadan önce badem yağını dökülen yerlere kulak pamuğu ile sürebilirsiniz. Devamlı yaptığınızda mucizesini göreceksiniz.
  8. Ağız yoluyla badem yağını aldığınızda bağışıklık sistemini güçlendirir.
  9. Kabızlık ve hazımsızlıkta badem yağı çok yararlıdır.
  10. Soğuk algınlığı ve bronşiti olumlu yönde etkilemektedir.
  11. Böbrek ağrılarını hafifletir.
  12. Baş ağrılarına iyi gelir.
  13. Saç derisinde ve ciltte egzama kaşıntılarını azaltmaktadır.
  14. Ciltte oluşan leke, sivilce ve siyah noktaları giderme özelliği bulunmaktadır.

Bademin zararları nelerdir?

Badem

Her zaman insan sağlığına iyi gelen ve enerji sağlayan bir besin kaynağı olsa da bazı durumlarda aşırı kullanımına bağlı olarak belli yan etkiler göstermektedir. Badem; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, magnezyum ve daha pek çok madde bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Uzmanlar günlük tüketiminin 20 taneyi aşmaması kaydıyla fayda sağlayacağını vurgulamaktadırlar.

Ancak aşırı miktarda tüketilmesi bademin bazı zararlarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Çok fazla tüketilmesi şişkinliğe ve hatta kabızlığa neden olabilmektedir. Bunun sebebi bademin lif açısından yüksek bir besin olmasıdır. Midenin yüksek oranda life alışkın olmaması bademin aşırı tüketilmesi sonucu rahatsızlanmasına sebep olacaktır.
  • Manganez ağırlıklı beslenmek ve düzenli badem tüketmek ilaçlarla etkileşim açısından olumsuz etki yaratabilmektedir. Bu durum genellikle antibiyotikler ve kan basıncı ilaçlarında gözlemlenir.
  • İnsan vücudu günlük ortalama 15 mg civarında E vitaminine ihtiyaç duyar. Bademde E vitamini bulunması çok fazla tüketilmesinin ishal, sersemlik, baş ağrısı gibi yan etkiler göstermesine sebep olabilir.
  • Aşırı miktarda tüketimi vücudun hidrosiyanik almasına neden olmaktadır. Bu da vücutta sinir sisteminin yavaşlamasına ve nefes problemlerine yol açmaktadır.
  • Nadir de olsa aşırı badem tüketimi vücutta alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir.
  • Birçok kuruyemiş bakteri gelişimini destekleyen bir yapıya sahiptir. İyi yetişme koşulları bakteri gelişimine maruz kalmalarını engelleyebilir, ancak temizlenmemiş badem vücutta bakteri gelişmesini destekleyecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler