0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Free shipping on any purchase of 75$ or more!

iletisim@neler.com

+55 123 548 987

0.00₺

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Brüksel lahanası faydaları ve yan etkileri nelerdir?

A , K, C vitamini ve potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum ve magnezyum mineralleri bakımından zengin içeriğe sahip olan Brüksel lahanasının faydaları, yan etkileri nelerdir?

Daha Fazla Makale

Ayşe ÖZALKAN
Saf çocukluk halinizden geriye yüzünüzde ‘memur gülüşü’, dudaklarınızda ‘gammaz öpüşü’ kalır. Öptüğünüz yer kirlenir, güldüğünüz zaman herkes incinir. - Selahattin Demirtaş

Brüksel Lahanası

Turpgiller ailesinin bir üyesi olan, karnabahar ve brokolinin kuzeni brüksel lahanası, içeriğinde bulundurduğu antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve bitki proteini bakımından en sevilen yeşil yapraklı sebzeler arasında konumlanıyor. 

Brüksel lahanası bir lahana türüdür ve bilimsel adı Brassica oleracea’dır. C vitamini, K vitamini, folat, beta karoten, B6, B1 vitamini ve diyet lifinin çok iyi bir kaynağı olan Brüksel lahanası, aynı zamanda potasyum, manganez ve omega-3 yağ asitleri, demir, fosfor, magnezyum, B2,  E vitamini, bakır ve kalsiyum bakımından da zengindir.

Brüksel lahanası faydaları nelerdir?

Brüksel Lahanası

Brüksel lahanasının sağlık açısından yararlarından bazıları şunlardır:

  1. Bağışıklık sistemini güçlendirme: Brüksel lahanasının en etkileyici özelliklerinden biri de yüksek C vitamini içeriğidir. Tek bir brüksel lahanası, günlük önerilen C vitamini miktarınızın % 120’sinden fazlasını içerir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyardığı ve vücutta bir antioksidan görevi gördüğü için bağışıklık sisteminizin sağlığı için oksidatif stresi ve kronik hastalık olasılığınızı azaltmak için kritik bir önem taşır.
  2. Hamilelikte çok önemli: Brüksel lahanası içinde bulunan üst düzey bir folik asit bebek bekleyen anneler için oldukça önemlidir. Folik asit, her yıl binlerce bebeği etkileyen nöral tüp defektlerinin önlenmesinde oldukça yararlıdır. Ayrıca B-Ailesi vitaminleri bebeklerin gelişimsel süreçlerinde çok önemlidir.
  3. Kanseri önlemeye yardımcı olabilir: Avusturya’da yapılan bir araştırma, sebze tüketimi ile kanserin önlenmesi arasında bazı pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koydu. Brüksel lahanasını tüketmenin oksidatif DNA hasarına karşı korunmada yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir başka araştırma, Brüksel lahanasının kolorektal kanser riskini azaltmada yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu, esas olarak Brüksel gibi önemli sebzelerde bulunan glikozinolatların varlığından kaynaklanmaktadır. Çalışmalar ayrıca, bu lifli sebzelerin antioksidan içeriğinin oksidatif stresi azaltabildiğini ve böylece kansere karşı koruyabildiğini buldu.
  4. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur: K Vitamini en çok göz ardı edilen vitaminlerden biridir, ancak bu vücutta kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bir fincan Brüksel lahanası önerilen günlük K vitamininin % 240’tan fazlasını içerirken, aynı zamanda kalp sağlığını korur ve kemik gücünü artırır.
  5. Dengeli hormon seviyeleri: Araştırmalar Brüksel lahanasında bulunan aktif bileşenlerin ve uçucu bileşiklerin tiroid bezini ve vücuttaki birçok işlevini etkilediğini göstermiştir. Bu, metabolik fonksiyondan sindirim verimliliği ve enerji seviyelerine kadar her şeyi etkileyen vücuttaki hormon seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
  6. Metabolizmayı artırır: Riboflavin, folat, pantotenik asit, B2 vitamini ve diğerleri de dahil olmak üzere içerdiği yüksek B-Ailesi vitaminleri, Brüksel lahanasını sağlıklı bir metabolizmanın önemli bir parçası haline getirir. Bu, vücudun besini daha etkin bir şekilde sindirmesine, besin maddelerini daha verimli kullanmasına ve kalorileri daha hızlı yakmasına yardımcı olabilir.

YAN ETKİLER

  1. Gaz yapıcı özelliği bilinmektedir. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sahip kişiler dikkat etmelidir.
  2. Bazı uzmanlar guatr hastalarının tüketmemesini savunur.
  3. Fazla tüketimi idrar yolunda tahrişe ve su kaybına neden olabilir.
  4. İshal sorunu yaşayanlar dikkat etmelidir.
  5. Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Doğru tüketim için doktorunuza danışınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -spot_img

Son Gönderiler